jueves, 21 de mayo de 2020

CIÈNCIES: VIRUS VS BACTÈRIES


Bon dia petits científics i científiques!!

Ja heu sentit prou a parlar de virus últimament, i en altres ocasions també de bactèries, segur. Però sabeu realment quina diferència hi ha entre una i altra?

Ara mirareu un vídeo molt curtet que us ho explicarà. Potser hi haurà alguna coseta que no entendreu, però tranquils, la major part del vídeo sí el podeu comprendre. Preparats?


Intenteu contestar a aquestes preguntes:

1.- Què és més gran, un virus o una bactèria? Fes un dibuix senzill on es vegi la diferència de mida, de forma aproximada.

2.- Quins medicaments utilitzem per curar-nos d’una malaltia causada per una bactèria? I què utilitzem per a prevenir o superar un virus?

3.- Explica de forma que tu ho entenguis com es reprodueixen els virus i les bactèries. Com creen còpies de sí mateixos? 

4.- Fixa’t en un detall molt important: les bactèries estan vives, perquè creixen, s’alimenten, es reprodueixen i se relacionen amb l’entorn. En canvi, els virus sembla que només estan programats per a reproduir-se, és a dir, crear còpies de sí mateixos. Sabeu què? Els científics afirmen que els virus no són éssers vius. Curiós, no? Intenta contestar a aquesta pregunta, amb les teves paraules: què són els virus?

5.- Fixa’t en com es reprodueixen: les bactèries es divideixen a si mateixes i d’una bactèria en surten dos (i així fins que hi ha moltes bactèries!). En canvi, els virus creen noves còpies de si mateixos dins una cèl·lula viva, que al final mor i deixa sortir les còpies. Ara respon amb les teves paraules: què creus que pot ser més perjudicial, un virus o una bactèria? Per què?

6.- Totes les bactèries són perjudicials per a la salut? Mira el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=bZ6sFXW5o0g i contesta: 
         - Quin percentatge de bactèries són perjudicials per a la salut?
         - Pots nombrar alguna bactèria beneficiosa per a nosaltres?
         - Digues dos coses que t’hagin sorprès del que has escoltat al vídeo.
(NOTA: potser hi ha alguna informació del vídeo que no enteneu, sobretot ja cap al final, però tranquils, no us preocupeu per això ara, hi ha algunes coses que ja aprendreu més endavant).

Envieu-me les respostes al mail angelsbonetsantaagnesdecorona@gmail.com

La data límit d'entrega és el dilluns 24.

Bona feina!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario