jueves, 21 de mayo de 2020

CATALÀ: ORTOGRAFIA I MISSATGE SECRET


Bon dia al·lots i al·lotes!!

Avui anem a repassar com s’escriuen algunes paraules en català, que sovint generen confusió: quan/quant, per què/perquè i tan/tant. I a banda, també farem un repàs a les contraccions i l’apostofació, ja treballat a classe però que no heu d’oblidar.

El primer que heu de fer en entrar en aquests enllaços, que us ho explicarà molt bé, amb exemples. Si ho llegiu amb atenció, segur que ho enteneu. De tota manera, escriviu-me si us queden dubtes.




Un cop que hagueu llegit bé la informació, ve la segona part de l’activitat: escriure un missatge secret!! Us ho explico detalladament:

1.- Penseu en un missatge que vulgueu fer arribar als vostres companys/es, de forma grupal.

2.- Ara heu d’intentar que aquest missatge contingui vàries de les paraules treballades (quan/quant, per què/perquè, tan/tant, contraccions i apòstrofs). No cal que siguin totes, però quantes més, millor. El missatge ha de tenir mínim dos oracions i màxim cinc oracions.

3.- Escriviu el missatge, parant especial atenció a l’ortografia. Rellegiu-lo i comproveu que estigui correcte. Podeu consultar el diccionari o demanar-me els vostres dubtes a través d’un mail.

4.- Codifiqueu el missatge. Per a escriure el missatge secret, fareu servir aquest codi:

A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O










J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y










T
U
V
W
X
Y
Z



Z
A
B
C
D
E
F




Per tant, si voleu escriure una “A”, escriureu una “F”. Per exemple, “Bon dia” quedaria així: “Gut jof”.

5.- Envieu-me el vostre missatge secret al meu mail angelsbonetsantaagnesdecorona@gmail.com

Heu de saber que quan tengui tots els vostres missatges, ho publicaré al blog (de forma anònima), de manera que vosaltres podreu desxifrar-los i llegir el que escriuen els/les companys/es. Per a desxifrar-los, només heu de fer servir el mateix alfabet que heu usat per a codificar-lo.

Espero els vostres missatges secrets!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario